Kajiselidik Pesakit

Anda Penghidap




View Results
Free poll from Free Website Polls

Blog Malaysia

BlogMalaysia.com

Stevia Visitors

Stevia Kajiselidik

Anda Tahu Tentang Stevia




View Results
Free web poll from Free Website Polls
 

stevia sweet corner

Jam Stevia



Sahabat Stevia

© Dr. David Richard

Q) What is Stevia?


A) Stevia Rebaudiana is an herb in the Chrysanthemum family which grows wild as a small shrub in parts of Paraguay and Brazil. The glycosides in its leaves, including up to 10% Stevioside, account for its incredible sweetness, making it unique among the nearly 300 species of Stevia plants.


J) Stevia Rebaudiana adalah sejenis herba dalam keluarga Chrysanthemum yang tumbuh liar sebagai pohon renek di bahagian-bahagian Paraguay dan Brazil. Glikosida @ kemanisan yang terdapat dalam daun-daunnya terdiri daripada 10% Stevioside yang menjelaskan kemanisannya yang mustahil dan ini yang membuatkan ia unik di antara 300 spesis pokok Stevia yang lain.

There are indications that Stevia (or Ca-he-he) has been used to sweeten a native beverage called mate since Pre-Columbian times. However, a Natural Scientist names Antonio Bertoni first recorded its usage by native tribes in 1887.


Terdapat tanda-tanda yang Stevia (atau Ca-he-he) telah lama digunakan bagi memaniskan satu minuman orang asli sejak zaman Pra-Columbian lagi. Bagaimanapun, seorang ahli Sains Natural bernama Antonio Bertoni merekodkan penggunaan pertama telah digunakan oleh suku kaum orang asli pada 1887.


Q) How much Stevia is used around the world?

 
A) Exact numbers are unavailable at this time. However, as an indication, Japanese consumers used the equivalent of 700 metric tonnes of Stevia leaves in 1987 alone. This number does not include other major consuming countries such as Brazil and the whole of South America; South Korea, China and the whole of the Pacific Rim; as well as Europe, Australia and North America. I would also assume that the Japanese figure has increased since 1987.


J) Penggunaan Stevia yang tepat tidak ada dicatatkan pada masa ini. Walau bagaimanapun, terdapat tanda-tanda penggunaanya di negara Jepun yang telah mula menggunakan Stevia pada 1987 lebih 700 tan metrik. Jumlah ini tidak termasuk pengguna utama di negara lain seperti Brazil dan keseluruhan Amerika Selatan; Korea Selatan, China dan keseluruhan Pasifik Rim; serta Eropah, Australia dan Amerika Utara. Penggunaa bagi orang Jepun telah meningkat semenjak 1987.


Q) What is the FDA's position on Stevia?

 
A) The FDA's position on Stevia is somewhat ambiguous. In 1991, citing a preliminary mutagenicity study, the FDA issued an import alert which effectively blocked the importation and sale of Stevia in this country. Ironically, this was the year that a follow-up study found flaws in the first study and seriously questioned its results.


J) Bagi FDA (Food Drug Administration) khasiat pada Stevia masih kabur. Pada 1991, daripada kajian kemutagenan yang dilakukan, FDA mengeluarkan arahan supaya penjualan import/eksport bagi stevia adalah dilarang dalam negara ini kerana kajian pertama yang dilakukan mendapati kecacatan dan keputusan ini dipersoalkan.


In September of 1995, the FDA revised its import alert to allow Stevia and its extracts to be imported as a food supplement but not as a sweetener. Yet, it defines Stevia as an unapproved food additive, not affirmed as GRAS (Generally Recognized as Safe) in the United States. The following is a portion of this revised alert:


Pada September 1995, FDA menyemak amaran importnya semula untuk membenarkan Stevia dan ekstraknya diimport sebagai satu makanan tambahan tetapi bukan seperti satu bahan pemanis. Stevia masih belum diluluskan sebagai satu aditif makanan kerana disahkan bukan sebagai GRAS (Lazimnya dihargai sebagai Selamat) di Amerika Syarikat. Berikut adalah amaran yang telah disemak semula:


"If Stevia is to be used in a dietary supplement for a technical effect, such as use as a sweetener or flavoring agent, and is labeled as such, it is considered an unsafe food additive. However, in the absence of labeling specifying that stevia is being or will be used for technical effect, use of stevia as a dietary ingredient in a dietary supplement is not subject to the food additive provisions of FD & C ACT."


Jika Stevia diguna pakai dalam makanan tambahan diet untuk satu kesan teknikal, seperti menggunakan sebagai ejen pemanis atau perisa dan dilabelkan ia dianggap satu aditif makanan yang tidak selamat. Walau bagaimanapun, ketiadaan label yang spesifik menentukan yang stevia adalah menjadi atau akan digunakan untuk kesan teknikal, penggunaan stevia sebagai satu ramuan pemakanan dalam tambahan diet bukan tertakluk kepada akta peruntukan-peruntukan aditif makanan FD & C.


In my opinion, this revision represents a political compromise between the artificial sweetener and sugar lobbyists and the Natural Food Industry and its representatives, as mediated by the FDA.


Pada pandangan saya, ini adalah kerana kompromi politik antara pembuat pemanis buatan dengan pelobi-pelobi gula antara Natural Food Industry dan wakil-wakilnya, kerana mereka adalah pengantaraan oleh FDA.


Q) Where is Stevia cultivated?

 
A) Mainly in Paraguay, Brazil, Japan and China. There are other growers scattered across the Pacific Rim. Stevia is also being cultivated in Southern Ontario and Mexico. Surprisingly, it has been successfully grown in California and the South of England as well.


J) Terutamanya di Paraguay, Brazil, Jepun dan China. Terdapat penanam-penanam lain yang mula berkembang merentasi Pasifik Rim. Stevia adalah juga diusahakan dalam Ontario Selatan dan Mexico. Mengejutkan, ia telah dengan jayanya ditanam di California dan di Selatan England juga.


Q) How has Stevia been used in food applications?


A) First, as a prepackaged replacement for sugar and artificial sweeteners. Second, it has been used in various food products, including the Japanese sugar-free versions of Wrigley's gums, Beatrice Foods yogurts and even diet Coke. It has also been used in Japanese style pickles, dried seafoods, fish meat products, vegetables and seafoods boiled down with soy sauce, confectioneries and a host of other products.


Whether it will reach into food applications such as these in the U.S. market depend largely on the FDA's regulatory position and health industry efforts to re-classify Stevia as a GRAS (generally recognized as substance.


J) Pertama ia digunakan sebagai prabungkus penggantian bagi gula dan pemanis buatan. Kedua ia telah digunakan di dalam produk pelbagai makanan, dikalangan orang Jepun versi-versi makanan tak bergula digunakan di dalam makanan seperti Wrigley’s gums, Beatrice yogurts Foods malah didalam Diet Coke. Ia juga telah digunakan dalam jeruk, makanan laut kering, hasilan daging ikan, sayur-sayuran dan makanan laut rebus dengan kicap, kuih-muih dan produk lain.


Sama ada permohonan-permohonan makanan ini untuk di bawa ke pasaran luar seperti Amerika Syarikat ia bergantung kepada kedudukan peraturan FDA dan usaha-usaha industri kesihatan untuk mengkelaskan Stevia sebagai GRAS (lazimnya dihargai sebagai bahan)

Q) Is Stevia safe?


A) See chapter 6 for a detailed discussion. In general, Stevia is an all-natural herbal product with centuries of safe usage by native Indians in Paraguay. It has been thoroughly tested in dozens of tests around the world and found to be completely non-toxic.


J) Lihat bab 6 untuk satu perbincangan terperinci. Secara umum, Stevia adalah satu daripada semua produk herba semulajadi dengan berkurun-kurun penggunaan yang selamat oleh orang-orang India asli di Paraguay. Ia telah diuji dengan teliti dalam berdozen ujikaji di seluruh dunia dan didapati sepenuhnya ia tidak mengandungi toksik


It has also been consumed safely in massive quantities (Thousands of tonnes annually) for the past twenty years. Although one group of studies, perform 1985 through 1987, found one of the metabolises of steviosides, called Steviol, to be mutagenic towards a particular strain of Salmonella bacteria, there is serious doubt as to whether this study is applicable to human metabolism of Stevia.


Ia juga telah digunakan dengan selamat dalam kuantiti besar (Beribu-ribu tan setiap tahun) untuk dua puluh tahun yang lepas. Walaupun satu kumpulan kajian telah dijalankan pada 1985 sehingga 1987, didapati satu daripada metabolism stevioside dipanggil Steviol ia menjadi mutagen tegang yang khas bagi bakteria Salmonella, jadi terdapat keraguan yang serius bagi Stevia samada kajian ini boleh digunakan untuk metabolisma manusia atau tidak.


In fact, the methodology used to measure the mutagenicity in this test was flawed according to a follow-up piece of research which also seriously questioned the validity of the results.


Sebenarnya, menurut penyelidikan lanjutan yang dilakukan secara serius kaedah ukuran kemutagenan yang biasa dilakukan dalam ujian ini mempunyai kecacatan & keputusan-keputusan itu dipersoalkan kesahihannya.

Q) Can Stevia replace sugar in the diet?


A) Yes. Refined sugar is virtually devoid of nutritional benefits and, at best, represents empty calories in the diet. At worst, it has been implicated in numerous degenerative diseases. Stevia is much sweeter than sugar and has none of sugar's unhealthy drawbacks.


J) Ya. Gula pasir tidak mempunyai khasiat & faedah-faedah dalam pemakanan manakala Stevia paling baik kerana ia mengandungi kosong kalori dalam diet. Dengan penggunaan gula ia mengakibatkan penyakit kronik. Stevia lebih manis daripada gula tetapi bukan mendatangkan kemudaratan kesihatan seperti gula.


Q) How sweet is Stevia?


A) The crude Stevia leaves and herbal powder (green) are reported to be 10-15 times sweeter than table sugar. The refined extracts of Stevia called steviosides (a white powder, 85-95% Steviosides) claim to be 200-300 times sweeter than table sugar. My experience is that the herbal powder is very sweet while the refined extract is incredibly sweet and needs to be diluted to be properly used. Both products have a slight bitter aftertaste, also characteristic of licorice.


J) Daun Stevia & estrak Stevia yang mentah (hijau) dikatakan 10-15 kali lebih manis daripada gula biasa (gula tebu). Ekstra Stevia yang halus dipanggil “Steviosides” (serbuk putih, 85-95% Steviosides) yang menjadikan ia “200-300” kali lebih manis daripada gula tebu mengikut nisbah kemanisan gula. Estrak herba Stevia adalah sangat manis manakala ekstrak yang halus itu tidak akan menjadi manis sekiranya tidak mengikut formula dengan betul. Kedua-dua produk mempunyai satu rasa kesan pahit/payau sedikit, ia juga bersifat akar/kayu manis.


Q) Can Stevia replace artificial sweeteners in the diet?


A) Yes! I do not believe that humans should consume anything artificial in their diets. Stevia offers a safe, all-natural, alternative to these "toxic time-bombs." And industrial usage in Japan proves that this substitution is both practical and economical.


J) Ya! Saya tidak percaya manusia itu harus makan apa sahaja dalam diet mereka. Herba Stevia adalah selamat kerana ia semula jadi, alternatif untuk mengelakkan dari "Toksik" Dan penggunaan perindustrian di Jepun membuktikan bahawa penggantian kedua-dua ini adalah praktikal dan ekonomi.


Q) How many calories are in Stevia?


A) Virtually none. And the refined Stevia extracts are considered to be non-caloric.


J) Hakikatnya tiada. Dan ekstrak Stevia dianggap tidak mengandungi kalori.


Q) Will Stevia raise my blood sugar levels?

 
A) Not at all. In fact, according to some research, it may actually lower blood sugar levels. However, this research has yet to be confirmed and contradictory results make any conclusions premature.


J) Tidak sama sekali. Sebenarnya, menurut kajian yang dijalankan ia sebenarnya menurunkan paras gula dalam darah. Bagaimanapun, penyelidikan ini masih belum disahkan keputusannya lagi.


Q) Can I use Stevia if I am diabetic?


A) Diabetes is a medical condition which should be monitored and treated by a qualified physician or health care practitioner. However, Stevia can be a part of a healthy diet for anyone with blood sugar problems since it does not raise blood sugar levels. If in doubt, ask your doctor. However, if they do say no, ask them politely for the current research to support their opinion.


J) Diabetes adalah keadaan yang harus dipantau dan diubati melalui perubatan oleh seorang doktor yang bertauliah atau pengamal penjagaan kesihatan. Bagaimanapun, Stevia boleh jadi sebahagian daripada diet yang sihat untuk sesiapa sahaja termasuk kepada mereka yang ada masalah paras gula yang berlebihan dalam darah bagi mengurangkannya daripada meningkat. Jika dalam keraguan, minta pengesahan doktor anda. Bagaimanapun, jika mereka mengatakan tidak, dengan sopan minta mereka untuk melakukan sedikit kajian penggunaan Stevia yang telah anda gunakan untuk sokongan mereka.


Q) Can I combine Stevia with other sweeteners?


A) Most certainly. However, sweeteners in general should be used in moderation in a balanced healthy diet. And refined and artificial sweeteners should be avoided altogether.


J) Sudah semestinya. Bagaimanapun, secara umum pemanis lain seperti gula seharusnya digunakan dalam kesederhanaan bagi satu diet sihat seimbang. Dan pemanis Stevia dan tiruan sepatutnya tidak digunakan bercampur-campur sama sekali.


Q) Will Stevia harm my teeth?


A) Apparently not. Two tests conducted by Purdue University's Dental Science Research Group have concluded that Stevioside is both fluo-ride compatible and "significantly" inhibits the development of plaque, thus Stevia may actually help to prevent cavities.


J) Ternyata tidak sama sekali. Dua ujian telah dijalankan oleh Kumpulan Sains Penyelidikan Pergigian dari Universiti Purdue telah menyimpulkan yang Stevioside adalah fluorida dan "nyata sekali" ia menghalang penghasilan plak, oleh itu Stevia juga membantu untuk mencegah kaviti/berlubang.


Q) Can Stevia be used in cooking and baking?


A) Absolutely! Industrial research in Japan has shown that Stevia and Stevioside extracts are extremely heat stable in a variety of everyday cooking and baking situations.


J) Sudah tentu sekali! Penyelidikan perindustrian di Jepun telah membuktikan yang Stevia dan ekstrak Stevioside nya bersifat sangat stabil ketika pemanasan bagi berbagai masakan harian walaupun ketika memanggang.


Q) Does Stevia contain vitamins and minerals?


A) Raw herbal Stevia contains nearly one hundred identified phytonutrients and volatile oils, including trace amounts of Rutin (from the Callus) and B-Sitosterol (from the leaves). However, in the quantities typically consumed, the nutritive benefits will be negligible. The extracts of Stevia, being more refined, will contain far fewer of these phytonutrients and volatile oils.


J) Herba mentah Stevia dikenal pasti mengandungi hampir 100 Phytonutrients dan Volatile Oils, termasuk amaun-amaun surih Rutin (daripada kulit pokok Stevia) dan B-Sitosterol (daripada daun Stevia). Bagaimanapun, kuantiti itu lazimnya digunakan bagi makanan berzat sedikit sahaja. Ekstrak Stevia yang lebih halus mengandungi jauh lebih sedikit phytonutrients dan Volatile Oils .


Q) How are Stevia extracts prepared?


A) Extracts of Stevia leaves can be prepared by a number of methods some of which are patented. One researcher states: "Production of Stevioside involves water extraction from the dried leaves, followed by clarification and crystalization processes. Most commercial processes consist of water extraction, decoloration, and purification using ion-exchange resins, electrolytic techniques, or precipitating agents."


J) Ekstrak bagi daun-daun Stevia akan dapat disediakan dengan beberapa cara, sesetengahnya telah dilindungi paten. Bagi negeri-negeri yang menjalankan penyelidik: "Pengeluaran Stevioside melibatkan Perahan Air daripada daun kering, diikuti dengan proses penghabluran dan penjelasan. Kebanyakan proses komersial yang dilakukan terdiri daripada Perahan, Pewarna, dan penulenan menggunakan pertukaran ion damar, teknik-teknik elektrolitik, atau ejen-ejen endapan".


Q) Can I make my own Stevia Extract?


A) Yes. A liquid extract can be made from the whole Stevia leaves or from the green herbal Stevia powder. Simply combine a measured portion of Stevia leaves or herbal powder with pure USP grain alcohol (Brand, or Scotch will also do) and let the mixture sit for 24 hours. Filter the liquid from the leaves or powder residue and dilute to taste using pure water. Note that the alcohol content can be reduced by very slowly heating (not boiling) the extract and allowing the alcohol to evaporate off. A pure water extract can be similarly prepared, but will not extract quite as much of the sweet glycosides as will the alcohol. Either liquid extract can be cooked down and concentrated into a syrup.


J) Ya. Cecair Ekstrak dapat dijadikan daripada semua daun-daun Stevia atau daripada herba hijau serbuk Stevia. Hanya menggabungkan satu bahagian daun Stevia atau serbuk herba dengan alkohol bijian USP tulen (Brandi atau wiski Scotch juga boleh digunakan) dan biarkan campuran tersebut selama 24 jam. Tapis cecair daripada daun-daun itu atau baki serbuk dicairkan dengan air yang bersih untuk dirasa. Pastikan yang kandungan alkohol itu boleh mengurangkan pemanasan dengan perlahan (bukan mendidih) ekstrak tersebut dan membenarkan alkohol untuk penyejatan. Ekstrak mudah untuk dibuat dan diperolehi tetapi manis Glycoside nya tidak sama jika menggunakan alcohol. Cecair ekstrak boleh digunakan untuk memasak atau digunakan untuk membacuh minuman dalam sirap.


Q) What is the replacement factor for Stevia herbal powder and extract in terms of common table sugar?


A) Since Stevia is 10 to 15 times sweeter than sugar, this is a fair, if approximate, replacement factor. Since the crude herb may vary in strength, some experimentation may be necessary. The high stevioside extracts are between 200-300 times sweeter than sugar and should be used sparingly. Unfortunately, FDA labelling guidelines may prevent manufacturers from providing a specific replacement factor.


J) Stevia adalah 10 hingga 15 kali lebih manis daripada gula, ini adil, secara kasar, faktor penggantian. Herba mentah mungkin berubah-ubah dari segi kekuatannya, beberapa percubaan perlu dilakukan. Ekstrak steviosid 200-300 kali lebih manis daripada gula dan harus digunakan secara berhemah. Malangnya, FDA telah menghalang pengeluar-pengeluar daripada mengeluarkannya sebagai satu faktor penggantian gula yang khusus kerana gula telah di monopoli oleh kuasa-kuasa besar.


Q) What cant I do with Stevia?


A) Stevia does not caramelize as sugar does. Meringues may also be difficult since Stevia does not brown or crystalize as sugar does.


J) Stevia tidak seperti kembang gula. Kek maringue juga sukar untuk dibuat kerana Stevia tidak perang atau berhablur seperti gula.


Q) Will Stevia change the color of my food?


A) The green herbal powder may impart a slight amount of color to your food, depending on how much you use in your recipe. If you are concerned about color, I would suggest that you use the white powdered extract or a similar "clear" liquid extract of Stevia.


J) Serbuk hijau herba mungkin mengubah warna untuk makanan anda, ia bergantung pada jumlah penggunaan anda didalam resipi. Jika anda bimbang tentang warna, dicadangkan untuk menggunakan serbuk putih ekstrak daripada ekstrak cecair Stevia.


Q) Where you can buy Stevia Product and extract in Malaysia?


A) At your certainly local natural food store for example from Global Pro Trading which their using trade mark as Stevia Sweet . As Stevia gains consumer acceptance, it may also begin to appear in supermarkets and grocery stores, but probably only in Supplements, Extract Powder, Juices, Concentrated, Teh & Carbonated.


J) Ia boleh diperolehi di kedai-kedai tertentu di Malaysia sebagai contoh di Global Pro Trading yang menggunakan nama Stevia Sweet. Penerimaan Stevia di kalangan pengguna mula meningkat, ia juga akan mula dikeluarkan ke pasaraya dan kedai-kedai runcit, tetapi ia diperolehi dalam bentuk Supplements, Extract Powder, Juices, Concentrated, Teh & Carbonated.



Untuk Keterangan Boleh Menghubungi Hafiz : +6019-3424741 @ Amal : +6017-2425186



No comments:

Post a Comment

SILA BERI KOMEN SEKIRANYA TUAN/PUAN MEMPUNYAI PANDANGAN, IDEA & INGIN BERKONGSI PENGALAMAN DALAM PERNIAGAAN SERTA PEMASARAN.

BERITA TERKINI

 

.::SEMASA::.

 

PELUANG HANYA DATANG SEKALI SAHAJA BILAMANA ANDA BUKAN DALAM KEADAAN BERSEDIA, JIKA BERMINAT UNTUK JADI AGEN STEVIA SWEET SILA NYATAKAN NO. TEL & LOKASI ANDA DLM RUANGAN STEVIA SWEET CORNER DI SEBELAH KANAN PANEL

 

.::MAKLUMAN::.

 

"NIKMATILAH MINUMAN MANIS YANG MENYIHATKAN & TANPA MEMUDARATKAN KESIHATAN ANDA. DAPATKAN PELBAGAI PERISA BERASASKAN STEVIA DALAM PRODUK MINUMAN KAMI @ SILA HUBUNGI HAFIZ 0193424741"

 

PEMBORONG NEGERI & PEMBORONG 1MALAYSIA DIPERLUKAN SEGERA
 

SILA HUBUNGI :

 

HAFIZ : 019-3424741

 

.::PROMOSI::.

 

UNTUK SESIAPA YG BERMINAT UNTUK MENJADI AGEN STEVIA SWEET, PROMOSI YG KAMI TAWARKAN SEMPENA 2012 ADALAH PRODUK TERBARU KAMI IAITU PREMIUM :

 

STOKIS LESS 50% + PERCUMA EKSTRAK 1BTL SETIAP 2BTL PREMIUM

 

PENGEDAR LESS 40% + PERCUMA 1BTL CORDIAL SETIAP 2BTL PREMIUM

 

.::KEMPEN::.

 

1 HA LAL

 

1 MALAYSIA

 

1 RUM AH1 STEVIA

 

Kempen Kementerian Kesihatan Malaysia

 

"JOM KURANGKAN GULA"

 

Amalan menggunakan STEVIA mampu mengimbangi & mengurangkan kandungan gula di dalam badan.

PROGRAM HOMESTAY SG BESAR
 
FIRST & SECOND
STEVIA BABY BORN
EDISI LANGKAWI
MAJLIS PEMBUKAAN R&Z BEAUTY  
KARNIVAL ADAT RAKYAT SELANGOR  
 
PROGRAM KOPERASI ANGKASA
 
 
STEVIA VS SUGAR

STEVIA NUTRITION INSTEAD OF OTHER SWEETENER

HOW MUCH STEVIA YOU SHOULD USE INSTEAD OF SUGAR

SWEETENER COMPARISON

HUBUNGI PERUNDING KAMI











Stevia Nutrition Data